WI SÅLDE WÅRA HEMMAN

den här veckan skapar jag painted poems i ateljén

 

Kurbitsgirlang

Wi sålde wåra hemman och gaf oss sedan ut. Som fogelen här bort flyger, när sommaren är slut. Han kommer en gång åter när våren skrider fram. Men wi får aldrig skåda wårt kära fosterland.

Det är ett år sen jag och min kollega, folksångerskan Maria Misgeld skapade vår sångbok med emigrantvisor. Jag satt i 5 veckor helt förtrollad av orden och kunde inte sluta måla. Egentligen skulle jag bara producerat 6 målaningar till cd-omslaget. Men som sångmålare styr jag inte handens ord. Som gripen av berättelserna målade jag dygnet om och tillslut såg vi att det nog var en bok mer än ett cd- konvolut.

I förrgår vågade jag lyssna på Marias sånger igen, men samma sak hände. Jag började skapa. Med sax och iPhone blev det en Painted Poem film. Jag gråter då jag skapar. Sångerna är så oerhört sorgliga och jag vet ju att idag just i denna sekund sitter barn och gråter på livsfarliga skepp i Medelhavet. Att göra Painted Poems blir nästan verkligare än teater, ja faktiskt för mig tydligare än muntliga berättlser. De sköra små pappfigurerna blir som levande och deras öde står i mina händer. På riktigt. Jag tror att det enkla väl synliga skapandet gör en som iakttagare ansvarig över handlingen. Man kan inte luta sig åter och tänka att det bara är en film. När händer rör sig i bilden vet man att någon låter dockornas väg kantas av svårigheter eller räddning. Den lilla människans stora kamp för sin tid på tid på jorden helt i händerna på något större.

Vad är ett Painted Poem? Jo, det är små filmer som görs med minimala medel likt en sorts dockteater där allt är synligt. Utan manus och gjorda i stunden. Som en dans med papper. Eller känslans berättande. Kanske ett modernt tittskåp fast förvandlat till ett kalejdoskop med iPhonens enkla verktyg. För mig blir dockorna verkliga precis som när jag var liten. Jag kan skapa en Painted Poem film lika lätt som jag gör en statusuppdatering på fb eller visslar. Därför är Painted Poems mitt skarpaste redskap för att kunna berätta mina historier på det sätt jag vill, helst utan kostnad. Smart teknik och internet är berättarens bästa vän.

Visbok

MALIN STORYTELLER - liten yta stor rymd

Storsvagåret anno 1867, då svälten var som värst i Sverige överlevde man på barkbröd gjord på lavar. Brödet var svårt att tillverka och många dog i svåra magsmärtor då fel barkdelar beretts. Svälten orsakade massemigration från Sverige.