Don’t say I love you! Latvia

Latvian language and culture

One of the most beautiful towns in Latvia – Kuldīga

My good friend Ina Celtitane, Storyteller and Culture Guide in the city of Kuldiga in Kurzeme, Latvia, visited my Culture House on Wheels. 

Kuldiga är oerhört spännande stad att resa till. Ta färjan Nynäshamn- Ventspils, sen hyrbil eller buss till Kuldiga medeltidsstad.

Här finns spår av den gamla Suiti-kulturen uppmärksammade av Unesco. Ina sjunger Suiti-kväden och är en av dem som väcker liv i ett ålderdomligt  Lettland, fullt av naturmystik och kunskap om naturen. 

Staden är som en park full av blommor, parker och gränder. Den är ringlande krokig med mysiga resturanger och cafeér överallt. Den gamla sovjettiden lådhus finns representerad i ena sidan av staden och den andra består av välbevarade trähus på 1800-talet i flera våningar.

Att resa hit innefattar även en livsviktig historielektion. Se de spåren från svensktiden och förvånas över hur mycket som ser exakt ur som Skåne. Det var som mitt gamla hem på Österlen nästan överallt.

Mitt i allt dyker kolchosfarmar upp i det pastorala landskapet… insprängt mellan by och kyrka eller helt intill gods och herresäten. Tvångskollektivisering av de privata jordbruken finns mängder av sorgliga historier omkring. Deportationerna från de baltiska staterna 41 och 45 och andra världskriget sargade gemenskapen och finns som levande berättelser  hos varenda människa jag möter.

Läs boken av Sigrid Rausing som själv bosatte sig på en estnisk kolchos i grannlandet nord om Lettland för att skriva om livet.

Det känns som en livsviktig kunskap att bara färdas genom landskapet.

Men nu är det nya tider! I Kuldiga finns mängder av kreativa konstnärer. Det är ingen som ber om något för att skapa. Alla bara gör! Det poppar upp återvändare från hela Europa och överallt satsat på något som ska få ekonomin och kulturlivet på fötter.

Ina bygger med sin dotter om ett stort gammalt hus invid vattenfallen. Det blir ett kulturhus och fungerar redan nu som samlingspunkt i staden.

Bit för bit blir det klart med stöd från en fransk kulturfond. Byggnadsvårdsintresserade blir lyckliga här. Strosa runt två dagar. Mys och lär, vandra och se. Anlita Ina som guide och bli rik av kunskap för alltid.  Fint lätt och nära!

Visit Kuldiga har allt ni behöver och via dem bokar ni även Ina Celitane för rundtur.

Det går även att hyra cyklar i hamnen i Ventspils eller ta med din egen.

Äventyr  i grannland!


Kuldiga House of Art; Janis A

Världens Minsta Kulturhus – Lettland

Latvian language and culture
Malin Skinnar video creator, storyteller and visual artist