Inlägg

Dokumentär & animerade folksånger

Strong woman with white horses

Jag arbetar sen många år med ett videoverk över livet som självhushållare i norra Rumänien. Denna filmen är i vardande och innehåller förutom filmade porträtt – animerade folksånger.

Documentary by Malin Skinnar about Romania - Women's blues - a video portrait from Ungureni

It all began after a year of sorrow  when I made for the mourners and singers of the East. Surprisingly, I found happiness there and I started laughing again.

This is a story about songs of life, love and the moment we loose hope and ask for help.

It’s women’s voices that capture my soul. Old grandmother’s voices that make the tears fall.

I want to listen to the borderland through them, they who carry their memories in a knapsack of songs. To sit by them and hear life being sung.

Documentary by Malin Skinnar about Romania - Women's blues - folk art in Romania
Documentary by Malin Skinnar about Romania - Women's blues

En dokumentärhybrid om mitt sökande efter äldre kvinnors sånger i gränsland. De flesta nationella gränser ligger i otillgänglig glesbygd och befolkningen präglas mycket av det geografiska läget, klimat och förutsättningar. Under olika härskare har folken tvingats anpassa sig till nya regler för att överleva men under ytan sjuder folkkulturen som får hög densitet. Min kommande film består av  målade pappersklipp och filmat material efter många resor till norra Rumänien.

Jag återvände alltid till samma byar i bygderna kring floden Lapus i Targu Lapusului. Min första resa i dalen ägde rum  i februari 2014.  Nu bor kvinnornas sånger även i mig och blivit en del av mitt eget liv.

Dokumentären är under bearbetning och presenterar 12 sångarporträtt på 7 minuter vardera där delar av lyriken animeras med digital paper cut stop motion.  Mellan varje videoporträtt visas sju minuter ur mina färder med husbilen i Transsylvanien som ofta livesändes via social media. Allt är dokumentärt material om mitt sökande efter kvinnor som sjunger den speciella sångformen ”doina”.

Jag färdades i min ombyggda husbil som var studio, atelje och blev en  fantastisk möteslokal för musikanter längs vägen. Berättelserna, filmade episoder och musiken mixas med mina reflektioner om att leva. 

Documentary by Malin Skinnar about Romania - Women's blues

Detta blir en nätdokumentär, ljudbok, podcast  samt multimediautställning och berättarföreställning samt föredrag. I dokumentären spelas min berättarröst in i studio och balanserar iPhonefilmandets rörlighet. Sångerna animeras med paper cut /stop motion och efterbearbetas i After Effects.

Många reportage och berättelser ligger redan på min sajt och delats i social media. Detta blir en samlingsfilm om alla pr till vägs i ett land där sången bor i var stuga, där människor lever i ett med naturen, där dagen slutar när skymningen faller och alla kliver upp i ottan.. tillsammans. Alltid allting; tillsammans.

Strong woman with white horses

Utställningen som produceras parallellt består av 12  digigrafier / mixed media (110 cm x 160 cm – fotograferade porträtt  med målningar direkt på fotot i mitt digitalt ritbord.) Var motiv på kommande utställning  har en bildsskärm med video från inspelningsögonblicket. Utställningen är ambulerande och ges med fördel med berättarföreställning om mitt liv till vägs i norra Rumänien.

Konstprojektet görs i tätt samarbete med folklorist och konstnär Alexandri Ilea i Baia Mare som sedan starten är med på alla resor i området, översätter samt arbetar med research och idé.  Vi har även stöd av privatpersoner och många familjer i Targu Lapusului samt boende på konstgården Casa Caraolina i Cupseni.

Vi söker mecenater och goda kontakter för att förverkliga detta.

info @ malinstoryteller.com

malinstoryteller homepage

Konstnär – miljoner år

Konstnärer har sinnet att lita till

Konstnärer fostras att lita mer till nuets trend än urkroppens lust och impulser.


Videoberättelse från ateljen

Konstnärer låter sig dämpas av kritik, betyg och andras petande.

Litar mer till nuets trend än urkroppens lust och impulser än 60 miljoner års nervtrådar som  har mer lagrat än skolors trendiga teser.

Tänker på det som är bra med att vara konstnär; är att man kan göra allt på låtsas helt verkligt.

Trots den gåvan väljer skapare skolning.

Slipning. Blästring. Plombering.

Härmandet. Trendkväljandet. 

Kopierandet och dubblerandet. Varför väljer människan trängsel. Och traditioner…

Varför uppmanar samhällen till programmering av trollkarlar. – Avprogrammering.

Som om upplevelser och uttryck är en inlärning – inte en bevattningsfråga…

De som inte klarar skoltesten men överlever stämplas dom autodidakta – en aning skumma och defekta eller hyllas som genier. 

– Briljanta, säger de som tar på sig rollen att beskriva.

– Leken, själen, kroppens enda klocka;  klangen  – den hörs ju bara hon inte dämpas.

– Vem önskar livet på repeat – armeér av samma upplevelser?

Måla ur sinnet

– Det där med frihet att kunna skapa vad man vill har en märklig baksida.  Det spända tunna membranet. Den vibrerande hinnan mellan osset och viet.

– Skapare tar ofta livet av sig. Kanske inte med pistoler men släcker sina tentakler, de känsliga spröten, med piller och annat.

Låter sig dämpas av kritik, betyg och andras petande. Litar mer till nuets trend än urkroppens lust och impulser.

Sextiomiljonerårs nervtrådar har mer lagrat än skolors trendiga teser.Ändå låter konstnärer – med kroppen luden av urålderliga tentakler – sig friseras.

Av Malin Skinnar, berättare och konstnär samt organism.

Artist in residence K- ringen Motala våren 2022 / berättelser från ateljén.

Måla ursinnigt

malinstoryteller homepage

Kontakt - Galleri/ Föreläsning/ Performance

info@malinstoryteller

Konstnärer har sinnet att lita till

Land Art – Perishability

Monument der Vergänglichkeit

Landart Rugen, EU projekt

Landart, fine art and inspiration - performance Malin Skinnar, Sweden

malinstoryteller homepage

Land Art – Existance

Womans waiting with bird nest on her head. 

Land art by Malin Skinnar and Annika Lykta in Germany, Rugen. Photographer EleNa.


malinstoryteller homepage

Land Art – The Egg

Incubating  future


Kroppen är ett landskap


Land art and body art. Artists: Malin Skinnar, Annika Lykta, Sweden.  Photo EleNa, Germany.

– Ett förgängligt verk om natur i natur på stranden i nationalparken Königstuhl, 8 km från Sassnitz på Rügen, Tyskland. Vi skrev kroppens poesi i kalksten, gräs och ljus. Arrangangör ”Baltic four corners

Kroppen är ett landskap. Ett hjärta klätt i hud och celler.  Ögon bor däruti. Allt vi bebor  finns i våra sinnen –  landskapet, himmelen – allt mellan oss och universum – tiden.

Tiden bebor vår kropp, årstiderna med. De gör oss kalla, mätta och dansande. Årstider gör oss varma. Vi blir äldre – vi blir fler.

Så ruvas våra drömmar och ögon springer med våra kroppar i kokong.

Land art Rügen – Baltic Corner by artist’s Malin Skinnar & Annika Lykta,  Sweden, Art Photo ElleNa, Germany.

malinstoryteller homepage

Contemporary sound art

The eye of the sailors wife - contemorary soun art and light sculpture

Ljudkonst


Knud Riishøjgård och Malin Skinnar Contemporary Sound Art

Malin Skinnar Light sculpture and Voices / Knud Riishøjgård Soundscape and Laptop; Studio: Global Unit Copenhagen  www.knudriis.dk


Knud Riishøjgård lämnade jordelivet 2018 – en extremt kreativ kompositör, vetgirig programmerare och filosofisk artist. Han har skapat interaktiv, digital musik sen 80- talet och var en pionjär på området alltid utforskande jagets gränser, det kollektiva och gränsöverskridande.

Att komma hem till Malenes och Knuts kök i Köpenhamn var väldigt lustfyllt för mig. Jag trivs där det vänds på konventioner alla konklusioner är möjliga. Ett kök med samtal som teser för utveckling

Knuts komponerade var likadant. På scenen samplade han skapande till ljudlandskap med digitala algoritmer som plockade ut övertoner och mellanregister ur röstens alla nivåer. Sen målade han ljudlandskap live, improviserat och följsamt.

Hands and sounds contemporary art
Contemprary sound art and light sculptures
The eye of the sailors wife - contemorary soun art and light sculpture
Knud Riishøjgård, Malin Skinnar - sound art
Ljudkonst Malin Skinnar, Knud Riishöjgård
malinstoryteller homepage

Färg & synestesi – Artist in residence

Performance about being an artist on the road

En videoberättelse om att måla.

Synestesi betyder samtidig förnimmelse – en dans mellan hjärnans förmågor att tolka omgivningen och uttrycka sig. För mig finns ingen gräns mellan konstformer – inte heller mellan tankar, göromål, rörelse eller musik. Allt är samma sak..

Synestesi kallas även sinnesanalogi eller intersinnessamverkan.

Performing artist Malin Skinnar
Malin Skinnar performing artist

Jag har haft förmånen att vara ’Artist in residence’ på Motala kulturverkstad i K-ringen och skapat stora konsttryck, kollage och performance.

Kulturhuset är ett verkligt skaparhus som byggts om från anrik Konsumbutik till galleri med liten teatersal, verkstad och ateljéer. Här har många konstutövare möjligheten att utveckla sina ideer. 

K-ringen ligger i kulturstadsdelen Gamla Motala Verkstad och är skapad av ideella krafter varav flera bor i husen runt om K-ringen.

Jag och tryckmäster Leif O Pehrson skapar stora digigraphier. Det är ett fysisk samarbete där tusen ord för färger formuleras, texturer justeras och papper jongleras…. På stora rullar föds nya världar; snurrande – mullrande och sköna.

Malin Skinnar fine art prints, exhibition during Artist in residence

Jag valde att klippa i tu alla gamla målningar och har sen skapat nya verk. Likt ett pärlband av liv bildar nu de gamla konstverken ny konst – ett kollage ur verkligheten.

I år satsade vi på stora konsttryck, prints och digigraphier fyllda av färg, form och ljus…

Jag älskar dessa dagar i tryckstudion hos Leif och hans fru Annika. Akvarellarken mullrar av spänning när man rör vid dem, fyllda av jungfrufibrer tätt sammanpressade.

Under vistelsen på kulturverkstan   K- Ringen  så hade jag tillgång till alla salarna om natten; glasverkstan, galleriet och teatersalen. Teatern om än så liten inspirerade mig verkligen med sina strålkastare och svarta draperier och som tack till K-Ringen gjorde jag improviserade videoberättelser om själva skapandet

Jag gav även en  berättarföreställning om livet till vägs och massor av underbara människor från Motala och Vadstena kom för att lyssna. Det var en fin tid på som Artist i K-ringen. Jag fick så mycket värme av alla som kom förbi!

Alla tryck gjorda på Epson Fine Art print, Hahnemühle akvarellark i samarbete med Leif O PehrssonFotografera.nu i Motala.

Fine Art Prints Shop

Stora konsttryck för hotell och galleri
Malin Skinnar Spoken paper art
Fine Art Prints & Performance av Malin Skinnar
Contact

Gallery/Shop info@malinstoryteller.com

malinstoryteller homepage
Note

This is a notification of some sort.

She knew all the songs – Fine Art Print

Digigraphie

BLUE WOMAN, FINE ART PRINT

SHE KNEW ALL THE SONGS A WOMAN HAS TO SING

Artist Malin Skinnar; 90/108 cm, 60/60 cm  Digigraphie Hahnemuhle Fine Art Paper

She new all the songs, art by Malin Skinnar
Digigraphie

Tryckmäster Leif O Pehrson i Small Image Studio i Motala; Epson-certifierad konstproducent av  Digigraphie Fine Art Prints. Min favoritkollega! 

Så i väntan på jordens undergång
gav hon sig av för att finna sig
en fröjdefull friare.

Hon struntade i att lära sig fakturera
och tänkte nock viktigare
fanns att begrunda eller kan hända beundra.

Å se där! I fjärran stod han.
Med handen höjd o hatten hög!

Han var lite liten men hon hade klätt sig nätt o lätt, ja.. han skulle inte kunnat se sig mätt.

Just detta dygnet det första.

Malin Skinnar in her studio

Order prints: info@malinstoryteller.com

Artist: Malin Skinnar Titel: SHE KNEW ALL THE SONGS A WOMAN HAS TO SING: 90/108 cm, 60/60  Digigraphie Hahnemuhle Fine Art Paper 


Digigraphie

Malin Skinnar video creator, storyteller and visual artist

The happy year – Digigraphie Art Print

Life – Fingerpainted Animation

STRECKGUBBAR

Fingerpainting on glass board

This is a Painted Poem about Life. I made it on the boat travelling north, using my fingertips on a digital glass board.

It’s about 1000 individual drawings, pieced together as an animation.

I love to do animated  fingerpainting on the iPhone. To touch the glass with my fingertips feels natural – even more natural  than a pen to a paper.

Fingerpainting  is more like sculpturing shapes – like drawing a picture in a steamy or frosted window.

When the  hand is free – it involves visual – kinesthetic senses that I enjoy  – even though I´m dragging my fingertips across a digital screen.

Artwork: Me Music; Malin Skinnar & Celso Paco 

Malin Skinnar video creator, storyteller and visual artist