I MITTEN AV ALLT OCH HEMMA I ETT

Vyn över havet från husbilen

husbilen är lite som ett klädesplagg – måste passa kroppen för att fungera

Varje dag, slås jag av hur stort det är. Både inne och ute. Och hjärnan har ett bo. Alla intryck ro. Jag är i mitten av allt och hemma i ett. Har minimala ytor och extrem rörlighet. Själva bodelen har det mesta och var sak sin plats. Husbilen är lite som ett klädesplagg. Måste passa kroppen för att fungera. Jag har investerat i vissa saker som gör det roligt att bo till vägs.

Rymden får plats i min farkost. Ramlar in och sen ut på andra sidan.

Stenar på hög in vid vatten

trenne ting som gör livet galant till vägs

Smart teknik gör allt smidigt oavsett om det är ett finurligt klädstreck, smäcklås till skåpen eller dyr apparatur som ökar boendets oberoende av andra. Jag gillar verkligen funktion. Saker som är genomtänkta och håller. Blir också jätte frustrerad av kass industridesign. Men allt jag valt fungerar faktiskt och jag blir lika glad av avancerade finesser som av finurliga husmansknep.
Jag har några avgörande investeringar för att kunna röra mig fritt. Solcell på taket, gps och förbränningstoalett. Trenne ting som gör livet galant till vägs.

Solcell på taket, gps och förbränningstoalett … men jag drömmer om en fjärde nu: ett eget tyst elverk

Dator till vägs

allt som skall in måste ut

Det blir tydligt hur mycket jag förbrukar i denna rullande bostad. Allt som skall in måste ut. Så är det bara. Det är lite som att bo i en våg. Allt märks och inget kan slösas. Tror det är rätt väg att gå. Det totala förminskandet trimmar hjärnan att slipa behoven. Ingen kan bli liggande, stående, glömt. Kör jag med disken osäkrad har jag den snart i huvudet.

Minimalism trimmar hjärnan att slipa behoven.

Gammal byväg på Ormsö, Estland

svenskbygderna var övergivna

Söker sånger i Estlands Skärgård. I de gamla svenskbygderna. Kalkstensbottnen gör att landskapet påminner om Ölands. Oändlig skönhet. Stor historia. Många berättelser. Här har folk kämpat för livet. Skriver om det och mer efter hand. Målar och söker Europas Blues. På tisdagsbloggen skriver jag mer om detta. Följ mig gärna där med. Vilokväll nu. Imorgon gammelsvensk bygd.

På tisdagsbloggen skriver jag om resor i Österled

Bilfärja utanför Hilma Etsland

studerade spåren efter övergivna svenskbyar på hembygdsgården

Stannade på hembygdsmuseet på ön Hiumaa och läste om de gamla svensktalande öborna som levt på ögruppen sen 1300-talet men som flydde från samtliga öar runt Estland under andra världskriget. Mer om detta och annan folklivsskildring skriver jag om på min Tisdagsblogg.

De flyende svenskarnas lämningar

Röd stuga på ö i Etsland

små röda stugor med vita knutar i estland

Det var märkligt att färdas bland röda stugor och gator med svenska namn. Allt såg ut som Öland.

Malin Skinnar studerar öbornas flykt från Hiumaa

ny forskning visar att största gruppen svenskar kom från norra öland – byxelkrok

Läste och läste, försökte förstå. Svenskarna höll sig för sig själva, hade rödlätt hår, var längre och klädda i dräkt med speciellt vävda ränder. Satt på museet till de stängde. Sen hittade jag en krog med uppkoppling och en skotsk barägare mitt på ön. Stannade och pratade med gubbarna. Bad om parkeringstips och hänvisades till en rosenlund. ‘Vid havet kunde jag stå. Här är ändå ingen nu. Du kan stå där. Turister anländer i helgen.’ Nyponrosor och blått hav. Som Östersjöns mellan Byrum och Blå Jungfrun. Samma hav, olika historia. Människans lott på jorden – så olika.

Människans lott på jorden – så olika …

Kyrka

jag målade flykten från öarna – mina vänners historia

Jag målade mycket under min vistelse i Estland. Här om flykten från Dagö. Om Morfadern som nödgades sända iväg sina barnbarn till skeppet ute på redden. Vind för våg då soldater närmade sig och båda barnens föräldrar sänts till Sibirien. Historien ropar, skriker och viskar bland dyningarna så nära våra egna kuster.

Mitt öga skall vaka över dig …

Flykten från Dagö

FÖLJ MINA TISDAGSBERÄTTELSER OM RESOR I ÖSTERLAND

Malin Storyteller Logo

Jag trivs verkligen att färdas allena. I kompromisslös frihet är jag som en skog av svajande känslospröt. En blundflygerska som lyssnar på det tysta.