Äntligen en Nordic

Min Nordic - husbil för åretruntbruk

HUSBIL


Äntligen en Nordic – en liten stuga på fyra hjul från 2002 som jag skall bygga om till rullande studio och ateljé.

Malin Skinnar

Här är filmen om när min nya husbil från Nordic hämtades i Kristinehamn i februari! Jag har nu satsat på en gammal Nordic Mercedes från 2002. En husbil byggd för åretrunt och alla väder. Nu bygger jag om den till min nya ateljé och studio.

Jag brukar ha husbilar runt 6 meter, det är lätta att parkera med och räcker för mig. Dock har jag altid saknat alkov, en kabyss att krypa upp och sova i. Nu fanns det en med dubbelgolv, och två långbäddar som kunde byggas om till vardagsrum. Den hade dessutom dubbelgolv vilket är prio för oss som spenderar vintern utomhus och iskalla kommer insnubblande om eftermiddagen sökandes värme och kärlek…

Min nygamla husbil fick mig att jubla.,..  Det rådde sträng kyla i Värmland men inne i husbilen var det varmt som i ett vanligt hus…

Se filmen om husbilen

Detta är verkligen återanvändning av en välbyggd husbil! Den är gammal; gungar och brummar men är bodelen är faktiskt helt utomordentligt underbar. Så välbyggd att jag blir rörd när jag öppnar luckor, lådor och flyttar  små väggar för att bygga om. Alla andra husbilar kan fara och flyga med sitt bling.. denna åretombostad på hjul från Kristinehamns husbilsbyggarbröder Per och Stefan är verkligen energieffektiviserad, välbyggd och ventilerad.

Motorn, en mercedes automat  får gå lugnt tills den knattrat klart på HVO 100 och självklart kör jag som de flesta bofasta nomader ganska stilla i min rullande bostad.

Husbil Nordic 600 år 2001

Jag har inte känt sån bostadsfrid på väldigt, väldigt länge. Pandemin har ju satt käppar i mångas hjul… så jag skall inte klaga men det var svårt att skapa nya vägar då alla mina planet gick i stå.

Jag beslutade mig då för att satsa på en mobil  vinterduglig bostad så jag kan jobba och bo var jag än är i bistra Nordens krispiga klimat. Värme är allt ombord….  Kanske är det inte en racerbil – men den är min och jag kan betala av den inom rimlig tid. Snabbt kör jag ändå inte.

Däck rullas ombord på Nordic

Vännerna i Öskevik utanför Nora följde med mig till Värmland. Det var så roligt att få känna deras entusiam.  Torbjörn Stålenhag är  motorjournalist  och kom med som min rådande specialist och finsnickare Henrik från Wayfarer  kollade på mina skisser för att se om husbilen kunde omvandladas till studio.

Pandemin har förändrat allt för mig som heltidsglobetrotter men designa rullande studios är det bästa jag vet. Förra året byggde jag om en Citroën Jumper från 2008. Den gick fort och fint men var för liten för mig. Nu är den såld till underbart par som ska ut på helgäventyr.

Bröderna Per och Stefan har byggt Nordicbilar i 30 år och har en fin stab på 13 snitsiga byggare i Kristinehamn där Nordicfabriken legat sen starten.

Jag gillar fabriker… Att komma in på Nordic är som en barndomsdröm om hur man tror det ser ut när man gör bilar… Allt tillverkas i olika hörn som om det är en överskådlig teater nästan… Sladdar i ett rum, golv ett annat… väggar och till sist lämnas soffor bort för bolstring och sömnad.

Åh vad jag gillar det. Kaffe, kakor och kontrakt…

Det är en stor affär att köpa en husbil och gammal tillika… Förtroende, gott renomé och garantier gör att jag vågade satsa. Och när jag sen började bygga om och såg hur omsorgsfullt byggt allt var blev jag verkligen rörd…

Jag har haft många husbilar sen jag startade 2015 och jag vet verkligen hur det kan se ut, bör se ut och måste se ut…. Min lilla Nordic är fantastisk.

Husbilen Nordic designas av Per Grödevall
Snickare i husbil
Husbil Nordic 600 år 2002
Bygga om köket i en Nordic
Bygga om en husbil

Fortsättning följer om varma golv – barfotaspring och snöstormar – ja.. hela bygget kommer jag berätta om här efter hand. 

Barfota i snön
Min Nordic - husbil för åretruntbruk