BASLÄGER FÖR MOBILA SOLISTER

Malin Skinnar, digital nomad debattör

2,5 miljonensamhushåll i Sverige men husbilar byggs för par

Vi har alla förutsättningar för att leva och verka mobilt idag. När skonsamma drivmedel skapas kan vi tillverka flyttbara kokonger.   En ny typ av samhällsplanering för yrkesverksamma digitalister kan gro. Jag ser många fördelar.

 

Jag tror det kan vara ett alternativ för kroniskt rörliga samhällsmedborgare. Flera av oss lever redan i pendling. Vad skulle ske om man gör det fullt ut. Bebor den plats man verkar på. Stanna där man är istället för att fara och flänga.

 

Campingentreprenörer skulle kunna starta temakedjor som vi rörliga ansluter oss till och knyta upp platser med universitet och företag på orten. Boendebrist minimeras och arbete sökas där möjlighet ges. Ett självklart levnadsvis för entreprenörer och kreativa startade. Liten yta, mindre insats. Man är där behov av tjänster och utbyte finns.

Jag ser många ekonomiska och miljömässiga fördelar med rörliga samhällsmedborgare – inte som bilparken ser ut nu dock.

Husbil 6 meter

av nöden skilda som pendlar veckovis

Nej, alla behöver inte sin gamla gata. Många har av yrkesskäl ändå lämnat sin barndoms ängder. För att inte tala om kärleksmigranter. Eller i nöden skilda som pendlar veckovis för att kunna möta barnen eller ta hand om åldrande föräldrar. Vad händer om man bygger klimatanpassade husbilar för fullvuxna; bygger underbara campinggårdar med gemensamhetskök och kontor, studio, ateljé, snickeri och bilverkstad?

 

Om man håller qigong på morgonen och friskis me gym på eftermiddagen? Det borde gynna allmänhälsan. Kanske skulle alla pigga men sorgsna änkor och änklingar delta i matlag och finna varandra live, utan tinder och tokerier. Hitta en vän bland kastrullerna och möta våren tillsamman. Ja… tänk om ….

Vad händer om man bygger vinteranpassade husbilar för fullvuxna som möter själsvän och blir lyckliga i alla sina dar …

entreprenörer on the road

Digitala möjligheter och snabb uppkoppling gör att många av oss kan arbeta nästan överallt. Den enda tid i livet som styr kommunplacering är barnens skolgång, deras kamrater och ro. Men vi är en hord utan småttingar och campingindustrin har nog inte sett möjligheten.

 

Fritidshusbyggarna har sedan länge 40 år anammat nutiden och utvecklat sommarhusen till klimatsmarta åretruntbostäder. Tvärtom barndomens sommarstugor vars konstruktion bestod av restvirke och eternit där ingen klagade på utedass och golvdrag. Det skulle vara billigt och enkelt. Men plötsligt såg ökade vår lust till helårsbosättning i naturen och många miljömedvetna slog sig in på hemmasnickrarnas. Nu har flertalet torp godkända avlopp och finurliga värmesystem . Och självklart hälsotestat byggmaterial.

Ingen klagade på restvirke och eternit med utedass och golvdrag …

husbilsbadrum

måste finnas massor av bra innovationer på universiteten

Det förvånar mig att husbilsbranchen som framställer ganska exklusiva objekt dock inte fått till några hållbara regalskepp ännu. Det verkar duga med bling. Bill Cosbyinspirerade bodelar med belysta spritskåp och skinnsoffa.

 

Få tillverkare talar om energibesparing, smart isolering, hälsosamma material, realistiska krocktester och giftfri glykol. Man tycks tro att kunderna vill ha mörka kajutor toppade med kompass och kassettpotta. Jag torr dock inte att det stämmer. Det måste finnas massor av bra innovationer på universiteten runt om i världen färdiga att testas på husbilsflottan.

Smart teknik som gynnar miljön, det självständiga campandet och personliga säkerheten ombord. Inom friluftsindustrin har man gått hur långt som helst i fråga om vikt och materialval och nyttjat försvarets och rymdindustrins forskning för att hitta bättre lösningar. Saker som inte behöver fördyra process eftersom framstegen redan är gjorda.

Cosbyinspirerade bodelar med 80-talsbling toppade med potta … det känns som det finns ännu en oprövad stil

Fintossor i husbil

terrängsäkrade vinterhytter parade med en Polsk prinsessa

Men de händer saker! I Polen görs Globe-Traveler, en kompaktbil som designmässigt är banbrytande och efterföljare lär dyka upp. http://globe-traveller.eu Jag önskar jag var rik nog att starta nytt fabrikat och bedriva avel mellan modeller. Bara här i landet har vi många skickliga husbilsbyggare. Jag skulle tex parat S-Karossers terrängsäkrade vinterhytter med en Polsk  Globe Traveler, lagt till + 1 meter längre bodel och sökt upp det där företaget som gör välvda glaskupoler med solceller i för panoramavyer på hotell i Saudiarabien. Sen skulle jag bygga finfina energibesparande ljusa vinterhem som kan brukas av studenter som bostad eller kontor för digitala nomader.

 

 

Jag skulle tex parat S-Karossers terrängsäkrade vinterhytter med en Polsk prinsessa och hämtat välvt solfångarglas i främre orienten

solister är inga eremiter

The Guardian utnämnde Stockholm till ”the global capital of living alone” med våra 60 % singelhushåll. En tydlig trend i hela landet som har uppåt 2,5 million ensamboende vuxna. Vilken enorm kundgrupp det skulle kunna vara för en husbilstillverkare! Ja, även för campingkungar som kunde hålla hov året om med kreativa kommuners backup . Arkitekterna inom småhusindustrin har mött upp solisterna. Men hos husbilsbranschen bryts inga mönster. Långbäddar och duotänk på mässa efter mässa.

Miljöanpassade bilar, krocktestad inredning, ljus bodel och hälsosamma material kommer stå högt i kurs … Vilken enorm kundgrupp som väntar den husbilstillverkare som satsar

Äpplefat i husbil med takljus.

pensionister med barnbarn överallt

Solisten har klivit upp bredvid kärnfamiljen som koncept för ett normalhushåll. Att vara soloboende är inte synonymt med eremit utan består oftast av många vänner på trivselbesök mixat med en och annan friare. Alltså, en stor grupp växande äventyrare med helt andra umgängesbehov än gifta som tycks sluta sig för att grilla. Även sängval verkar skilja sig markant åt.
Solisten söker bil med underbar dubbelbädd medan gifta tycks föredra separata långbäddar med snarkskydd i aktern. Solisten klättrar hellre upp ett snäpp för att korta bilen än att inte kunna parkera i stan för mingel.

snart kommer husbilen med divan som går att fälla ut till romantisk aftonpärla för frierier …

Ökade ensamhushåll

seniorer med snits och studenter som bits

Jag ser en grupp till: solokvinnor med barnbarn utspridda i landet. De som just nu går i pension med stor lust att till aktivt leverne med natur, människor och kultur. Var finns deras bilar? Husbilen med divan som går att fälla ut till superromantisk aftonpärla, en vrå för hunden och en lovern, ljus bodel med vida isolerglas och färdiga bekvämlighetstillval. Miljömärkta bilar samt kör och parkeringsvänliga. Eller unga entreprenörsnomader och studenter med extrem miljömedvetenhet.

Och visst blir det självklart med valfri bildekor helt utan märkliga fartränder …

Husbil uppifrån på parkeringsruta i stad

på liten yta blir man medveten om konsekvensen av slit och släng

Jag tror på bilar där grunden till hytten utformas kring fricamparens behov med sollcell, elverk och förbräningstoalett. Cykelställ bak med tvättmaskin som dynamotrampas när man ändå cyklar kvällsmilen.  Energisnåla fordon och lägenheter är a-o. Men de ska självklart inte drivas fossilt. Om man inför minskad hastighet på rullande lägenheter klarar man att byta ut drivmedel mot annat. Vi kommer inte kunna ha kvar lyxfordon på vägar utan bara nyttotrafik om vi ska hålla miljömålen. Men hem som följer personer mellan platser tror jag kan vara ett bra alternativ till vansinnesbyggen som måste kosta miljön massor då de byggs. En nyproducerad husbil måste ha bästa isolering så gasåtgången och el minskar minskar.

 

Vad sker om hela studentbyar, som Campus i Växjö eller Lund med kronisk bostadsbrist tänker om. Miljömässigt är hjulboende om man inte kör ovarsamt, försvarbart. Det som skall in i bilen måste ut. Man vräker inte på med värme då man är borta, man kan inte duscha utan att fylla på vatten och måste själv rena det som skall ut. Man hanterar latrin och sopor direkt och har inte plats för kopiösa inköp eller allmänt habegär. Jag ser framför mig nytänkande campingentreprenörer som utvecklar smarta yrkesplattformer. Kollektiva solister med delat gym, storkök och fika.

Husbil framruta vy sjö om höst

mobil mantalsskrivning bland molnen

Men hur skulle det gå om alla gav sig av? Alla gör inte samma sak. Men vi som vill bör lagligen fritt kunna mantalsskriva oss mobilt och lösa det medborgerliga ansvaret kontrollerat och modernt precis som vi lever. Vi har fler och fler yrkesutövande nomader och på sikt bör man kunna anmäla sig i den EU region man ämnar verka, sjukförsäkra sig privat och få en anpassad socialförsäkring. Japp, det var allt.

Husbilar är fantastiska fordon för småentreprenörer, möten och workshops. Mobila kontor till vägs ligger i tiden.

Workshop i husbilen

Malin Storyteller Logo

Husbilars inredningsideal är ännu präglat av ett Bill Cosbyinspirerat 80-tal, mörk träimitation, spritskåp och skinnsoffa toppat med potta på hjul.