Inlägg

Dokumentär & animerade folksånger

Strong woman with white horses

Jag arbetar sen många år med ett videoverk över livet som självhushållare i norra Rumänien. Denna filmen är i vardande och innehåller förutom filmade porträtt – animerade folksånger.

Documentary by Malin Skinnar about Romania - Women's blues - a video portrait from Ungureni

It all began after a year of sorrow  when I made for the mourners and singers of the East. Surprisingly, I found happiness there and I started laughing again.

This is a story about songs of life, love and the moment we loose hope and ask for help.

It’s women’s voices that capture my soul. Old grandmother’s voices that make the tears fall.

I want to listen to the borderland through them, they who carry their memories in a knapsack of songs. To sit by them and hear life being sung.

Documentary by Malin Skinnar about Romania - Women's blues - folk art in Romania

Documentary by Malin Skinnar about Romania - Women's blues

En dokumentärhybrid om mitt sökande efter sånger i gränsland. Den består av  målade pappersklipp och filmat material efter många resor till norra Rumänien. Jag återvände alltid till samma byar. Bygderna kring floden Lapus i Targu Lapusului. Min första resa till byarna i dalen var  i februari 2014 och nu bor kvinnornas sånger även i mig.

Dokumentären är under bearbetning och presenterar 12 sångarporträtt på 7 minuter där delar av lyriken animeras.  Mellan videoporträtten 7 minuter vardera. Allt är dokumentärt material om mitt sökande efter kvinnor som sjunger den speciella sångformen ”doina” i norra Rumänien. Berättelserna mixas med mina reflektioner om att leva.

Documentary by Malin Skinnar about Romania - Women's blues

Detta blir en nätdokumentär, ljudbok, podcast  samt multimediautställning och berättarföreställning samt föredrag. I dokumentären spelas min berättarröst in i studio och balanserar iPhonefilmandets rörlighet. Sångerna animeras med paper cut / stop motion och bearbetas i After Effects. Många reportage och berättelser ligger redan på min sajt.

Strong woman with white horses

Utställningen som produceras parallellt består av 12  digigrafier / mixed media (110 cm x 160 cm – fotograferade porträtt  med målningar direkt på fotot i mitt digitalt ritbord.) Var motiv på kommande utställning  har en bildsskärm med video från inspelningsögonblicket. Utställningen är ambulerande och ges med fördel med berättarföreställning om mitt liv till vägs i norra Rumänien.

Konstprojektet görs i tätt samarbete med folklorist och konstnär Alexandri Ilea i Baia Mare som sedan starten är med på alla resor i området, översätter samt arbetar med research och idé.  Vi har även stöd av privatpersoner och många familjer i Targu Lapusului samt boende på konstgården Casa Caraolina i Cupseni.

Vi söker mecenater och goda kontakter för att förverkliga detta.

info @ malinstoryteller.com

malinstoryteller homepage