Inlägg
Mark Levengood om mitt rullande kulturhus
Den 11 mars kl 19 var gjorde Världens Minsta Kulturhus premiär i SVT Sverige! Filmteamet klev ombord och skildrade mitt rullande kulturhus. Film i filmen blev det med livesändning på Facebooksidan samtidigt. Ombord var sånggruppen Tetra med artisterna, Anna Ottertun, Maria Stellas, Ingrid Brännström och Sanna Källman. De sjöng ur vår nyutgivna Vaggvisebok Tussa Lulla.
Jag vill höra vår historia genom dem som bär minnet i sångens ränsel. Sitta tätt intill och höra livet sjunget. På Världens Minsta Kulturhus kom Ellen Pontara ombord och vi talade om hennes otroligt fina film ”Origins – a window towards voices”
Snart möts vårt sökande och skapande i workshop och föreläsningen ”Två berättelser om Rösten”.
Foton ur SVT inslaget 11 mars 2017.
SVT ombord med vaggvisor och flamenco
SVT Sverige följde med Världens minsta Kulturhus på husbilsturné längs västkusten. Snart kommer vi på en TV -apparat nära dig. Mark Levengood leder programmet och det är en stor ära för oss att få vara med!
Under hela förra året målade jag vaggsångsbilder till sångerskorna i Tetra. Anna Ottertun, Maria Stellas, Ingrid Brännström och Sanna Kjellman ville skapa en visbok med sånger från hela världen. Och det gjorde vi.
SVT Sverige följde for med oss runt på ringlande vägar längs en magisk skogssjö utanför Limmared medan kameramannen tålmodigt skrattade i kurvorna. Tetra kom ombord med sina sångskatter ur vår bok-cd Tussa Lulla.
Därefter kom en finurlig poet och till sist flamencovännen Ellen Pontara som gjort världens finaste film om att söka sångens källor. Fina dagar, snö,fokus, skratt och värme i Världens Minsta Kulturhus.
Toni Holgersson på Världens Minsta Kulturhus
Långfilm om trettioårig vänskap
Poeten, musikern, skalden, artisten, och själsöppnaren.
Alla verkar ha en helt egen Toni Holgersson. En egen relation som ömt värnas om för att få ännu en sång sjungen. Vi är många som vill höra de sjungna berättelserna på det viset som bara Toni få dem att låta. I lördags kom han på kaffe i husbilen – världens minsta kulturhus.
Varsågoda! Här är ovan en långfilm med Toni Holgersson från Lördagsscenen i Världens Minsta Kulturhus.
Misgelds ombord på husbilsscenen
skillingtryck, emigrantvisor och trall – söker vidare efter Europas blues
Med världens minsta kulturhus far jag land och rike kring, sökandes Europas Blues. Idag på min lördagslogg landar idag i Hökarängen utanför Stockholm hemma hos folkmusikerna Maria och Olof Misgeld. Idag bjuder vi på skillingtryck, emigrantvisor och trall.
Det är roligt att vara roddare till miniscen i husbilen. Mina tygrosor får äntligen utrymme och allt som glimmar blir guld. Jag vet att Maria är lika tokig i blommiga sjalar som jag så idag måste scenen vara skillingtrycksfin!
Varsågoda! Tryck på videon ovan. Det är lördagens veckofilm från husbilscenen!
På min lördagsblogg får ni höra vänner och bekanta spela eller berätta. Ganska praktiskt med en mobil scen och molnvy. Jag ställer bilen där musikanter finns och efter hand som min digitala nomadteknik förbättras kan jag göra saker bättre och snabbare. Lycklig över mitt mobila kulturhus!
Maria, jag och Olof gjorde emigrantviseboken Thousands Are Sailing för 1 år sen. Jag målade sångerna, Maria samlade in dem och Olof tecknade ned noter. Ett otroligt spännande uppdrag. Mer kommer efterhand på bloggen. Vi jobbade som besatta för att skapa boken med knappa medel och lyckades baxa projektet i hamn, kravlandes men glada. Dag Westling och Maria gav samtidigt ut sin CD med egna tolkningar av skillingtryck från Sverige, Finland och Irland.
På tal om minimalism som är en stor del av mitt liv som digital nomadlärling får saker och ting nya perspektiv. Det underbara köket hemma hos Misgeld Family fullt av allt, går inte att omsätta till min kabyss. Här är det fint som en julkalender. Allt har färg och skimmer. Unikaboxar, gamla kakburkar, vackert tungel och praktiskt tangel. En sladd, en gardin och ett barn. Här bor det skapande människor i varenda vrå. Ett av sovrummen hyser en ung oljemålare dessutom. Ett mysigt hemman!
Vi bestämde oss tidigt för att vi ville vara skapande musiker båda två, berättar Maria. Då gäller det att samarbeta om utrymmet. När den ene gör sina uppdrag är den andra mera hemma. Maria håller just nu på och förbereder två års master på musikhögskolan där fördjupning i trall och egna tolkningar av folkskatter blir basen. Så himla spännande. Allt Maria gör blir fint som slingrande kurbits och det låter blommigt utan krusiduller. En unik blandning. Följ hennes blogg som kommer bli en viktig kanal under kommande sångfördjupningar.
Inne i studion ligger travar med noter och färdigpackade cd-skivor som skall levereras. Just nu turnerar Maria med vokalgruppen Irmelin som kom ut med ny CD i vintras. TRYCK HÄR
Om två veckor följer jag med Maria till Tobo där Irmelin ger kurs i kulning och folksång. Då blir det undersköna trallar i husbilen. TRYCK HÄR
För mig är folksånger sjungna dokumentärer. Skillingtrycken är verkligen rop från våra förfäder och emigrantvisorna är är blues rakt av. Gastkramande beslut om liv flätat med hopp. Att ta del av våra historiska visor är att lära sig leva. Vi är inte så mycket mer än den lilla korta stund vi har att förvalta på jorden. För en del går det väl, andra sämre. Men kämpar gör vi alla. Livsgnistan, den sköra elden som ständigt tänds av hoppet är allt. Ständigt återkommande i varenda sång. Eller förklaringar till det ödesdigra beslutet byggt på hopp som förklarar det som för andra kunde betraktas som övermod.
På vägen hem lyssnar jag på en äldre CD av Maria och Olof. Margits Sånger utgiven på Misgeld Music. Det är visor tolkade av Maria på helt eget vis.
För mig är de som en liten vind. Jag vill stå i dem och njutlyssna, klä mig i en annan människa tankar. Maria hittade den norska sångerskan Margit Finnekåsas visor 1999 och blev gripen. Jag förstår henne. De är så oerhört ömsinta. Margit levde 1904-1989 och hörde i sin tur sångerna av sin Far och Gudmor. Jag lyssnar förtrollad i bilen då jag kör vidare. TRYCK HÄR
De sista två filmerna är Painted Poem filmer jag gjort till vårt gemensamma emigrantviseprojekt med pappersanimationer från min husbilsstudio. I samarbete med Bo Ejeby Förlag gav vi ut vår sångboken. TRYCK HÄR
Painted Poems är små enkla pappfilmer gjorda i min husbilsateljé.
Senaste artiklarna
- Graphic Novel Art – The River Within18 juni, 2023 - 18:54
- Dance Art – An Audiovisual Fusion18 juni, 2023 - 14:05
- Paper Cut Medieval Ballad – Animation20 december, 2022 - 20:00
- Konst och fine art prints 2022 – Malin Skinnar20 december, 2022 - 13:50
- Dokumentär & animerade folksånger11 september, 2022 - 14:28
- Konstnär – miljoner år15 maj, 2022 - 12:46
- Land Art – Perishability9 maj, 2022 - 00:43
- Land Art – Existance9 maj, 2022 - 00:14