Inlägg

Mohamad Kheir Alaliwid – sagoberättaren

Mohamad Kheir Alaliwis svensk-syriska teatergrupp Freden i Helsingborg

Han ser mig in i ögonen; vi lever och ingen kan ta ifrån mig mitt minne. Jag har ännu kraften att skriva och skapa.

Teater Freden
Mohamad Kheir Alaliwis teatergrupp
Mohamad Kheir Alaliwis Teater Freden
Mohamad Kheir Alaliwis teatergrupp i Helsingborg
Malin och Mohammed berättar tillsammans.

Havet slukade allt jag skrivit. Det var dödens resa. Flykten. Vi kunde inte stanna. Många föll i vattnet men men vi klarade oss. Smugglarna slängde mina sista manus över bord.

Jag förlorade allt jag skapat. 

I Syrien berättade han en saga om dagen på radion och var en välkänd röst för alla barn. Han var en ständigt anlitad regissör och författare.

Här i Sverige måste han erövra dagen, varenda ord och stavelse. Han måste möta ett nytt land, ett språk, ett helt nytt liv. Lära sig att säga hej och nicka på nytt.

Jag möter Mohamad Kheir Alaliwi – från Damaskus magiska gränder.  En oerhört kraftfull konstnär, full av iver och hopp i ett höststormande Helsingborg.

Han tar min hand och ser mig in i ögonen; vi lever och ingen kan ta ifrån mig mitt minne. Jag har ännu kraften att skriva och skapa.

Jag bjöds in på Teater Fredens repetitioner. En svensk-syrisk teater som Mohamad Kheir Alaliwi startat i Helsingborg.

Utan att jag vet ordet av ropas jag upp på scenen tillsammans med skådespelarna och får berätta parallellt medan tolken viskar översättningar i mitt öra.

Jag ropar ut orden som gråts på ett språk helt främmande för mig. Men jag förstår smärtan, ingen kan undgå den –  jag hör förtvivan och blir en länk emellan improvisation och poesi.

Alla här inne i lokalen är flyktingar. Alla skådespelar. Alla berättar..

Mohamad Kheir Alaliwi  flydde med hela sin familj till Sverige år 2014 från Syrien och jag möter hans dotter Lama och barnbarn.

Hur gör de för att bära livet vidare med sån oerhörd kraft?

Jag vill aldrig mer klaga. Inte på nånting alls.

Mohamad Kheir Alaliwis

Lama Alaliwi, Mohamad Kheirs dotter, regisserar mig för att jag ska förstå nyanserna i orden. Berättelsen rymmer tusen ord för saknad. Hennes händer och ögon  formar det jag skall säga. Vi står i varandras ord, famlar, fångar och förstår.

Mohamad Kheir Alaliwis teatergrupp

Kan skådespelarna här berätta sin smärtsamma historia så kan vi här som har turen att leva utan krigets fasor göra exakt vad vi vill. Hela teatergruppen känns som  ett gemensamt hjärta som sjunger mitt sinne fullt av fåglar.

Mohamad Kheir Alaliwi är en man fylld av  sagor och legender – det är få jag mött med hans energi. En man som ger alla bränsle att lysa.

Manusförfattaren och regissören Mohamad Kheir Alaliwi på besök Ombord på Världens Minsta Kulturhus. Malins Skinnar inspirerades och hoppas kunna skapa sagor tillsammans i framtiden.

Kheir Alaliwi – från Damaskus magiska gränder.  Med kraft inspirerar han  konstnärer och ger oss alla  iver och hopp.

Mohamad Kheir Alaliwis Syrien

Mohamad Kheir Alaliwis Teatergrupp Freden  följde sedan med ut till studion i husbilen. Världens Minsta Kulturhus är väldigt litet men rymmer många! De berättelser jag fick höra  berörde mig djupt in i själen.

Tack alla för att jag fick vara med och tack för  kraft och levnadsmod.

Malins husbil rymmer en hel teatergrupp.

Malin Skinnar video creator, storyteller and visual artist