Inlägg

Scen – Skapa till vägs

Inspiration, föreläsning, workshop, talare på scen bland sina målningar och filmer

Jag är en berättande och äventyrande konstnär. I över 37 år har jag rest och skapat, improviserat och agerat som kulturentreprenör. De sista sju åren med studio och ateljé ombord på en husbil. 

Malin Skinnar, performing storyteller in her mobile home

Note

Kontakt info@malinstoryteller.com

Improvisation är källan  till allt mitt skapande, även då jag berättar på scen. Senaste berättaraftonen så fick publiken provsjunga sig genom alla länder jag berättade om eftersom det alltid är sångklangen i gränsland som för mig ut i världen, upp i berg och in på bakgårdar.

Att stå på scen är att lyssnarna till reaktioner, suckar eller sökande blickar. En glänta för möten och impulser.

Jag kommer berättar om mina möten med gummor i östra Europa och om att livemåla med DJ så fingrarna skakar samt mötet med en val som smög på mig i kajaken på hans himmel.

Att skapa till vägs - bo och arbeta från en husbil

Allt sitter ihop för mig – färger, former, ljud och rörelser och min nyfikenhet är nyckeln till alla världar.

Digitala livesändningar har under  många år varit min scen och social media min shop och marknad. Men nu är det tid för  verkliga möten –  en publik med händer, andedräkter och stora öron.

Lofoten - Malin Skinnar digital nomad föreläser om att arbeta till vägs

Jag målar skriver, videoberättar och skapar kollage – sågar, snickrar, skulpterar och färdas. Jag bjuder på en berättelse som handlar om att leva som digital nomad med kontor och ateljé på fyra hjul.

Jag är även  folklivsskildrare, djupt intresserad av människor i gränstrakter och den vardagliga kulturen. Göranden som långsamt efter tid blir ett sätt att leva. Bulgarien, Rumänien, Senegal, Grönland, Baltiska staterna är mina hemvister.

Står på en äng i Estland med husbilen
Hon har kontor och atelje till vägs
Searchin for the womens blues, Cupseni, Romania

Världens minsta kulturhus - en scen och atelje

Lusten är stor igen att få berätta i fokuserade sammanhang.  – Att möta nyfikna människor och skapa magi på scener där sinnets alla intryck får plats.

Inspiration, föreläsning, workshop, talare på scen bland sina målningar och filmer

Även husbilen är min scen där jag erbjuder små exklusiva inspirationsföreläsningar med tips för minimalistisk livsstil. En timme för sex personer om att kasta loss och skifta fokus. Lite trångt, väldigt mysigt, intensivt och annorlunda. Jag kommer dit ni vill.

En timme om människans urkraft, sinne och möjligheter.

KONTAKT

info@malinstoryteller.com


malinstoryteller homepage

Note

Kontakt info@malinstoryteller.com

Artist in residence – Sinnet

Berättarföreställning om handens och sinnets förmåga av Malin Skinnar

Art Performance 


Sinnet & handen  – en improvisation om att skapa av Malin Skinnar  under vistelse som Artist in Residence i K-Ringens kulturverkstad.  Se filmen.


Berättarföreställning på teatern

Varje penseldrag bor inuti kroppen – rör sig inuti nervsystemet.

Det är närmast intimt att se någons penseldrag, någons broderi eller hammarslag; det är hjärtats dagar. Det är det som blir liv när vi lägger en stund intill nästa.

Det är varje dag som blir till en väv när vi lägger en stund intill nästa. När vi lägger hopp intill tron på morgondagen. Men många vaknar och orkar inte tänka – orkar inte veta vad morgondagen skall innehålla.

Vi syr, vi målar – vi snickrar och bygger. Vi kan det vi människor för vi  är skapta för  just skapelsens ögonblick.  Hela livet blir en vision om fortsättningen, en träkloss intill nästa, ett stygn, en planta, ett frö en kapsel, en  lapp.

– Det är det som är kultur – det är människans bröd och potatis – det som sker var dag utan att vi vet vad det är som egentligen händer.

Det som växer – som lyfts sakta framåt – det som blir på nytt – om igen och igen.

Jag tog en sax och började klippa i de gamla drömmarna, dom som var sedan länge passerade. Jag stod inte ut med mina målningar; jag fotograferade dom,  jag tryckte dom, jag omskapade dom till ett nytt rike och satte ihop dom på ett helt nytt sätt.

Jag klippte former större än tanken och klippte världar mindre än allt det som jag inte vet ens hur jag ska kunna nå.

Föreställning om att skapa, överleva och sälja, berättarföreställning av Malin Skinnar
Monolog med målningar - av Malin Skinnar

Att måla tar oerhört lång tid.

Jag hade inga dygn när jag skapade – jag kunde vara vaken dygnen om; trettiosex timmar i sträck… Jag bara…. skapade och skapade och skapade…

Jag bodde i skogen – med vildsvin, dovhjort, kronhjort och falk. På ängar med spanande örn och små små, små, möss kilandes över trappen.

Jag målade… jag målade stora världar – jag målade små världar, och jag grät över dom som jag saknade.  – Över honom….

-Allt det… alla dom dagarna, eken i tystnad, nätterna i kärlek, fåglarna och örnarna  finns i vartenda penseldrag, i var streck, rasp och färgsjok.

Varenda hopp av liv ryms i själens blod och märg – finns i varenda penseldrags färg…… Och så kommer nån och frågar vad tavlan kostar…. och hela själen en bara rostar.

– Passar den till din soffa .

– Min själ?

– Vad kan den kosta?

Den skapande människan - föreläsning av Malin SKinnar

Men då kom jag på det!

– Jag klipper sönder allt… fotar närbilder och trär om mitt liv på nya trådar…

– Min vän fotografen plåtade tavla på tavla  och vi gjorde stora tryck med dom vackraste färger på tunga ark – och jag trädde om livet på nytt, skyddad av mellanrummens processer.

– Det man gör med sina händer;  om man sågar knådar eller klipper – det blir perfekt! Så i lugnet av klippandet kunde jag omstarta mitt utåtriktade målande på nytt

För människan är en urtidsvarelse som har levt sen  65 millioner  år.

-Inte som oss själva med frisyrer och skor – men som en organism som har blivit en annan som har fått näsborrar, lungor och två ögon och mun i mitten… glasiga tår och långt fint hår….

Men vi blir på samma sätt allihopa –  tills vi slokar.

Det vi skapar med fingrar och själ – blir verkligheten! Det blir liv, det blir kärlek, det blir gräl, det blir hopp, det blir tro –  det blir du och jag… och det är ganska så nog.

Berättarföreställning om att skapa av Malin Skinnar
Berättarföreställning om handens och sinnets förmåga av Malin Skinnar
Performing storytelling about art

Det är skönt riva gammalt …  att lämna vidare – att plötsligt vara vuxen och färdig på väg till det andra riket… 

Liv växer – och växer – och växer…..

Konstutställning på kulturverkstan K-ringens scen

Barn skapar med händer, ljud och rörelser

Lyssna på handkirurgen Hanna Frosts vindlande essä om handen.. från Sveriges Radio P1 OBS kulturkvarten.  Lyssna här.

malinstoryteller homepage