förbränningstoalett ombord med liten film

Liten yta med stor rymd kräver smart teknik – annars blir det liten yta med mycket bestyr.

Man kan inte undgå vissa ting som boende till vägs. Det mesta blir oerhört påtagliga som vatten, värme, energi, skräp och att tömma avloppet. Det är viktigt för mig med en toalett som är lättskött, hygienisk, luktfri och miljövänlig.

Men det visade sig vara ett läskigt bekymmer i husbilar.

Tömning av latrin är en nödvändighet som vissa kaxigt säger inte är något att oja sig över. Inget krångel. Lätt som en plätt och hepp, hepp, det ska man klara!

Fältarbete via husbil går bra med smart teknik

Husbil uppifrån på parkeringsruta i stad

Men jag klarade det inte. Varken lukten eller tömningsbestyret. Jag tyckte det luktade lika hemskt av tankens innehåll som av de neutraliserande små kemitabletterna som pyste ut mysko parfym. Vana campingresenärer tyckte inte det störde. Men jag trivdes inte alls. Detta är min ateljé med möten ombord och gäster på besök – det måste fungera och vara trevligt.

Själva tömningsögonblicket var dessutom en prövning. Sekunden då man som cool i husbil ska gå med tanken till ett tömningsrum och lämna sitt bestyr tog bort hela härligheten med att vara en lonesome cowboy. Det var det läskigaste av allt läskigt och fick mig att verkligen söka alternativ.

Det går tyvärr inte att sluta äta och dricka, fast jag provade …

Husbil vid älv i klart väder Haparanda

De traditionella campingtankarna eller kassetten ser ut som små söta resväskor på hjul – med handtag … Och hjulen behövs för de blir verkligen tunga. Med det är inte riktigt som att dra en resväska … Men man måste hitta tömningsplatser och stå ut med att gå in i dessa offentliga tömningsrum till vägs, samsas med andra om hygien och utrymme. Dessutom såg jag hur folk längs vägs tömde i skogen, i bajamajor och på mackars toaletter i smyg om de inte hade ordnade latrinrum för campingekipage.

Nä, det var verkligen inget för mig – ett kollektivt trixande som aldrig blir bra.

Och bara tänk er största prövningen … att tömma en friares hemligheter … nä …

Nåväl, jag sökte och sökte på nätet och hittade tillslut Norska Cinderella som producerat förbränningstoaletter till hytter bland fjäll.
I Norge är det vanligt med timmerstugor i väglöst land. Till fjälls får man inte förorena och det är bra om timmerhuset står kvar och inte brinner upp. Cinderella hade även producerats för husvagnar för några år sen så det lät tryggt och beprövat. Jag läste och läste. Cinderella Eco var dock inte installerad i husbilar förut men den var bäst i test bland förbränningstoaletter med en supersäker förbränningslåda för klåfingriga barn.

Se min Cinderellafilm ovan!

Jag var dock oroligt för att min kompakta husbil var för liten så ringde jag norska Cinderella och bad dem kolla om utrymme fanns för en operation och om Cinderella Motion fungerade i liten husbil med alla de säkerhetskrav som ställs. Sen så for jag till min husbilsleverantör Lindströms Husbilar i Bålsta och presenterade min önskan om att bygga om husbilens badrum för att installera en förbränningstoalett. Trots sommarrush och semester blev de med nyfikna och ville satsa. Tur för mig!

Jag vill vara självständig …

Förbränningstoalett ombord på husbil

Cinderella Eco tittade på ritningarna av min Chaussonbil och de sa att det nog var möjligt att installera. Så hittade vi ett datum då husbilen var i Stockholm och Cinderellas egen installatör från Norge kunde komma för att ge Lindströms Husbilar i Bålsta kurs och certifikat i installationsbehörighet. Det var spännande. Det är ju ingen liten apparat. Den kommer upp i oerhörda temperaturer och allt måste verkligen installeras med stora säkerhetsmarginaler.

Att utveckla boendet till vägs är spännade …

Kalejdoskop av aluminiumplattor.

Roligt att min iver att ha ett fungerande mobilt kreativitetskontor skapade ett samarbete entreprenörer emellan. Nu har jag haft min denna vita mackapär i 9 månader och valet gör det mobila livet till ett hem.

Roligt kunna skapa ett samarbete entreprenörer emellan …

Papperspåse i förbränningstoalett.

Så Cinderella Eco är smart teknik för en digital nomad på liten yta. Att det sen bara blir runt 1 dl vit fin aska efter efter en månads bruk och det helt utan odör under processen är fantastiskt. Nästa onsdag visar jag hur det fungerar.

Hepp, hepp, nu är tömning är lätt!

Locket av på en förbränningstoalett

Papperspåsarna gör förbränningstoaletten hygienisk och bruket tämligen okomplicerat. De ligger vackert på hylla i badrummet och ser fina ut i sin bunt. Man ska använda det tillverkaren handahåller för att tekniken ska fungera optimalt.

Smart teknik är består av någons nyfikna envetenhet!

Papperspåsar till Förbränninsgtoalett

Jag vill bo till vägs, arbeta mobilt och leva modernt. Inte vara till besvär eller behöva låna bekvämlighetsinrättningar. Oavsett ställplats fungerar nu boendet som i ett vanligt hus.

Nöden inte krånglig mer …

Husbil i vinternatt

Malin Storyteller Logo

I samarbete med producenter av smart teknik skapas mobilt liv.