Inlägg

Saltoluokta och rallarens guldbröllop

Guldbröllopp en klippt och tecknad illlustration av Malin Skinnar

Vägrallare, kriget och finsk tango…. orden omfamnade ett sekel av konsekvenser.

Bord

Guldbröllop…tänkte jag mig… strax efter middagen me de lyckliga tu. Det verkar så underbart att fira. 

De satt så tysta.. sa liksom ingenting men strålade så starkt att jag var tvungen att fråga. – Jo.. de firade.. tyst i hemlighet och all sin enkelhet, gifta i femtio år minsann.

Jag målade på servetten och skrev en dikt. Deras glädje fortplantade sig, och längtan föddes i bröstet. Så stilla bar de varandras liv. Så blygt  de skålade för kärleken.

Nöjt… eller kanske ska jag säga.. tacksamt.

Jag klippte till ett porträtt och ritade av dem. Insiprerad av deras lycka och funderade.

– Om jag blevo gift i morgon arla – friad till på toppen o upp ottan. Skred som brud till altaret med gullegubbe fin – min – äktenskapstummel o evigheten.. Då skulle jag med nöd och näppe hinna fira som de… Ett guldbröllop.

Skulle kunna hinna  före 100… Just när jag fyllt mina 95… Om nu maken min var vid liv och hälsan god, jorden låg still och vädret bestod… – Då!  Då skulle jag fira.

Ett uns av stress av allt mycket man kan o skolat. Borde och gjort. Jag var så oerhört ogift där mittemot deras frid och tacksamhet. 

Men vi delade långbord, berättelser och deras hemliga stund.

Högtidsfirandet  fick inte ropas ut och gastas. Nej, det viskades om  kärleken, turen att hittas och satsa. Om nöden, glädjen och händerna som hölls genom livets vedermödor.

Ingen av de andra runt långbordet anade…  Bara vi som satt mittemot invigdes i ceremonin. Vi satt placerades som slumpen bjöd till kvällens supé på Saltoluokta Fjällstation. 

Brasan sprakade, midnattssolen brann och vandrare stod i klungor utanför matsalen.

Fjällstationens värdinna hade ropat in oss pö om pö att sitta med dem som hon valt att placera oss invid. En vänlig  sed, långt från slutna sällskapens kyla.

Det sorlandes och  talades,  jämfördes och visades; kartor, foton eller vandrarblessyrer. En måltid med någon man aldrig mött men som nu delade hela fjällvandringen med; torrt som blött.

Vi återkom till det där med guldbröllop.

Jag skulle ju kunna hinna fira före min hundraårsdag? Om jag bara finge mig en friare imorgon kunde det faktiskt inträffa just före nittiofem; om maken min var vid liv och hälsan god. – Ja om  jorden låg still och vädret bestod! Då skulle även jag hinna i kapp… fira segern att för evigt förenats.

Ett uns av stress grep mig av allt. Intill en kvinna i skilsmässokval och på min egen mobil ett osvar från honom som allt kretsade kring.

Det är så mycket man missar om man inte hittar rätt… så mycket man skulle, borde och ha gjort. Men, vi fick iallafall dela bord med lyckan.

Vi skålade för kärleken och talade om rallarnas väg. Om att som barn sakna familjen i Finland och att sen  som vuxen våga skapa sin egen samvaro. Att hittandet blev så viktigt. Om tilliten och att välja att värna om varandra. Så värdefullt.

Deras ansikten log… men liksom mer stillsamt, ja ungefär som Langas vatten i solnedgången.

Deras ögon log… men liksom mjukt som Kirkaus pyttesmå fjällblomster.

Deras hjärtan log.. ja, jag hörde det… men mjukt som löven i fjällbjörken borta vid bäcken. Och att sitta nära dem gav livsmod.

Jo, nu firades kärleken  – även om de inte ville basunera ut det. Sagan blev sann, de flyckades faktiskt hitta och bevara varann.

Men vi fick inget säga; ville verkligen vara i lag som vem som helst vid  fjällstationens långbord.

Så som de alltid levat; sida vid sida som vem som helst.

– Så vi satt där hemligt vetandes, mittemot guldbröllopsparet och höjde vårt glas.

De firade livet med fjälltur längs sträckan han byggt. Han pekade på stenrösen och asfalt. Bilder på bordet. Kort från Kodak.  Vägrallare  han var och hon styrkekvinna från Tornedalen. Liten då de möttes förstås. Hon hade ett enormt ansvar. Han själv kom som  krigsbarn medan  hon skötte syskonflocken i grannbyn. De visste nock vad ensamheten betyder. Vad det innebär att överleva ännu en vinter fast det egentligen inte borde gått.

–  Skötte du småsyskonen?

Jo, hon nickar… det var lite svårt.

–  Kom du som krigsbarn?

Karelen du vet, sa han och stök luggen åt sidan.

Visste jag?  Vad vet vi egentligen om våra grannländers smärtsamma nittonhundratal?  Vi tittade på kartan. Ett dygn tog det för kriget att nå fram. Varningen kom, ränseln packades och djuren drevs ut på vägen. Det var mammor och barn som vallade. Rädslan kunde ingen tala om. Alla var satta ur spel. Livets etik. Varandets vetande. Inte en Gud skymtade mellan träden.

Men så möttes de.

Klart att de gjorde… han såg henne nog, det sa han och log. Han sökte, fann och vann. Livets största vinst. En människa som hon att dela framtiden med. Inget kunde bli bättre och tiden var plötsligt möjlig att greppa igen. Planera. Forma vardagen och förmera…

De gifte sig och dansade finsk tango.

– Varje lördag minsann! Ingen alkohol, bara tangons berusande toner. Den  bästa karln, det var du av dem alla. Kön av kvinns ringla inför nästa dans men du var min!

Guldbröllopp en klippt och tecknad illlustration av Malin Skinnar

Kvinnor stod som spön i backen.  Tur en inte är svartsjuk, sa hon. Bättre kavaljer är svår att finna.

Men när det var Humpa var dansen deras.

Snabba steg, något fler än den skridande tangon. Samspel och vickning – rörelse och skratt. En knyck på nacken och  han var hennes. En liten vinkning och hon var hans.

En dans blev två.. blev flera och till sist ett helt liv.

De gick nu till PRO för att svänga och var årsdag hit till Stora Sjöfallet för att minnas.

Bergen färgades röda…

Jag och min väninna såg oss om efter lämpliga friare. På trappan satt en hord mycket manliga skäggiga vandrare.

Pling!

I var näve en mobil som pillrades på något infernaliskt.

Ingen tittade upp… men solen gick iallafall inte ner.

Hört, skrivet & målat på  Saltoluokta Fjällstation   av Malin Skinnar 

Vandringsstugor på STF
Bord

Restips för mingel på fjällstation

Saltoluokta fjällstation är ett bra basläger för den som vill vandra, mingla och njuta naturen i världsarvets Laponina utan att gå långt. Men det är även härifrån alla erfarna ger sig av ut i  vildaste Sarek.

Man reser med buss till Kebnats båtplats  via Gällivare. Från Saltoluokta kan man även ge sig av ut i Sarek eller följa ledade stigar vidare och över bergen mot Kvikkjokk fjällstation. Det går tåg med direktbuss sombeställs via SJ.

Just Salolukotas trerättersmiddag är bästa stället att slå sig i slang med främlingar för den blyge. Samtliga gäster bokar in sig senast kl 15 samma dag och ropas upp av värdinnan för bordsplacering  17:50.

Jag vet att även Blåhammarens fjällstation  i Jämtland har samma vänskapliga bordsplacering där hänsyn tas till ensamvandrare som alla visst hamnar vid ett och samma bord.

Om man söker vandringsvänner organiserar Matti HolmgrenJokkmokksguiderna  en vecka var år kallad Singel i Salto. Låter som dejtingtur men det är vänskapfärd. Sett dem flanera och tala, tänka, skratta.

PRO anordnar även vandringar för pensionärer. Det måste vara helt otroligt fyllt av djup och livskraft.

Jag ska fånga dig himlar – sång från min vandring

Malin Skinnar video creator, storyteller and visual artist

SÖKA GRÖNA ÖAR

Prinsessa faller i snö på skidor

vårvinter hos fjällbarna

Medan blåsippor niger i syd åks det skidor i norr ända in i maj. Sveriges långa märkliga gräns gör sig extremt påmind om sin naturliga orimlighet på vårvintern. Fjällbarnen pulsar till gröna plättar i snön för att leka.

Vårvinter på fjället. Barn i snön med flytväst.

Alla som bor i väglöst land måste besluta sig för färd över sjön i rättan tid. Antingen på skoter då isen bär eller vänta tills sjön spruckit upp. På några av landets fjällstationer är det ett äventyrligt pyssel för STF:s personal att ta sig och sina familjer åter.

Prinsessa faller i snö på skidor

Men att få växa upp med hela fjällets sagoskimmer runt knuten är mödan värd. Tusentals himlar, solnedgångar och norrsken färdas över nejden. Snöflingor, iskristaller, väder och vindar. Turister som kommer och går. Renar, björnspår och kanske en varg.

Isen har just gått upp

Man måste dock vara tålmodig som liten. Alla klär på och av en i ett. Det gäller att välja rätt från starten. Smarta kläder för alla väder. Ull och vindskyddande skal. Smidiga strumpor och skor. Ett barn som rör sig fryser inte. Kan leka. Vill leka. Och rör sig som en delfin i snön.

Prinsesskrona, tyll och ylle är bästa dressen dock! Och en ryggsäck med picknickmys och ett par renskinnstofflor att byta till i pausen. Ull, ylle, ull är lagen. Även blöjan. Finaste material från topp till tå! Fleece funkar förstås men är ett plastmaterial och det kyler när det blir blött. Ull har den bästa egenskapen för oss människor. Vi svettas då vi rör oss och ylle håller varmt även om det är genomblött. Det är lätt att stanna ute med barn som kan röra sig. Ull är fantastiskt tunt och smidigt. Roliga lekkläder som helst inte ska tvättas. Bara vädras. De innehåller lanolin som stöter bort smuts och är därför ett miljövänligt val eftersom man slipper tvätta dem i tid och otid.

Det finns små gröna öar i skogsbandet upp mot kalfjället där man kan slå sig ned några timmar med brasa, kokkaffe och några strålar vårvintersol. Valborg har passerat men ännu är isleden faktiskt farbar på sjön. Sista mätningen sa 50 cm tjock fast det är majmånad. Följer man den markerade vägen över isen är vakarna ute på sjön inga problem.

Till fjälls blir små saker så viktiga. Ja, helt livsviktiga … Som en liten tummetott, en tappad vante och en frusen tå. Kaffet som puttrar, de torkade flarnen av renkött och den goda apelsinen. Allt blir mer och mycket under den bara himmelen. De barn som har både snö och gräs och en farmor som gör upp eld, har det väldigt, väldigt bra. Akko njuter.

Att pimpla sin middag själv med pappa är det bästa. Skönt att bara sitta tätt samman och tyst pimpla medan fiskar viskar under isen. Allt gnistrar mot snön och blir nästan självlysande. Gult blir strålvackert. Blått himmelsaktigt och randigt totalt rummelbumligt. Nu måste vi vara tysta så fisken nappar. Fast det är så svårt. Finns så många saker att hojta om. Det knakar av isen. Ibland brakar det och skjuter som sjungande, rungande pistolskott under oss. Stora spänningar mellan mark och sjö, högt och lågt vatten.

pappa och barn sitter i snö på renfäll

På vårvintern börjar kottarna kika fram på marken. Ekorren och solen med. Det är gott att leva då vintern ropat vårfrun fram. Ljuset har kommit åter i februari och dagarna är väldigt långa. Kvällarna tar nästan inte slut mer och solen ställer sig högre och högre på tå inför sommarens lilla solcirkel.

Två barn på ö av gräs i snö

Fjällbarn vet vad som är farligt och inte. Elden och kylan ingår i vardagen. Något man lever med och lär sig hantera. Bäst av allt är nog elden. Den flammande, fina, undersköna brasan. Man kan peta i den, flytta små flammor och grilla en pinne. Fjällbarna vet att av gammal hävd får man inte flytta brukad eldring. Gamla stenar skall ligga så som de alltid gjort. Varför minns väldigt få, inte ens pappa, men ve dem som flyttar eldringen. En sådan får alltid ligga kvar. För turens och säkerhets skull.

Malin Storyteller Logo

Sverige är ett långt land …