Inlägg

Midsommarblues – en visa i natten

midsommarbrud
midsommarbrud

Midsommarblues av Malin Skinnar.

Alla blommorna
som väntar
Alla timmarna
som längtar
Ja vet – ja vet
att de e
årets längsta dag o de..
Alla blommorna
som ska va
under kinden min

Alla dimmorna
i gryningstimmarna
Så man borde gå hem me nån
Hem me nån
Nån nån nån nån nån nån nån nån nån

midsommarvisa på gitarr

En blomma för dig
En blomma för mig
En blomma för dom
som orkat börja om …

Jag vet inte varför
alla sånger
verkar handla om dig?
Men de gör dom ..
a de gör dom
om o om o om igen
De gör dom..

prinsessans sko
Midsommarblues
Alla sånger verkar handla om dig

Min gode vän Omar Falero i Uruguay översätter mina sånger. Omar och jag har ännu ej mötts mer än via FB.  Varsågod, text på spanska!

Esta es la traduccion de midsommarblues hecha por Omar Falero, Uruguay, para todos mis amigos de habla hispana: El blues de san Juan

animerad video

Todas las flores

por las cuales espero
Todas las horas
que añoro

Sí sé, lo sé
que este es
el día más largo del año, ya lo sé bien

Floristen hade skapat konstverk inför högtiden som beskrev liv och död i ömma blomsteruppsättningar.

Todas las flores
que estarán
en mi mejilla

Todas las nieblas
en las tempranas horas de la mañana,
deberíamos irnos a casa con alguien
a casa con alguien
alguien, alguien, alguien

Kvinna beundrar man som spelar

Una flor para ti
Una flor para mí
Una flor para aquellos
que
han soportado el tener que recomenzar

No sé por qué
parece que todas las canciones
tratan sobre ti
Pero ellas lo hacen
ellas lo hacen
una y otra vez, otra vez
Ellas lo hacen

midsommarbrud

Här är fler visor från min skog

SAJT, REPORTAGE, SÅNG OCH DIKTBOK

Illustration till sångbok

min hemsida – denna sajt kan äntligen beträdas

Vi har lyckats sjösätta min ateljé bland molnen! Det har tagit mig över ett år. Men nu har jag sen två månader samarbete med webdesigner Flemming Hinnerskov från Danmark som bygger mina rum bland molnen. Det är så roligt! Och utmattande .. Allt ska tas ställning till. System på system och intentioner och lyhördhet mals i vansinnesmängder med mail. Vi har denna veckan äntligen kunnat öppna dörren in i min digitala trädgård. Det är mark under anläggning. Knappar har såtts, system utvecklas likt lökar under marken och rum ska målas och fejas. Men sidan finns och jag är mycket glad för det. Jag lämnade min skogsateljé för drygt ett år sen och beslutade mig för livet som digital nomad. Som ivrig lärling kastar jag mig nu in den virala världen.

Ateljeförklaring

webdesigner och animationer

Flemming Hinnerskov och jag gör animationer ihop. Det var så vi började samarbeta. För att se hur våra figurer kan mötas. Nu bygger vi denna sida tillsammans och jag rumlar runt i begrepp jag aldrig trodde jag skulle komma nära. Mest komiskt är att jag får koder på mess från Fleming som tror att jag förstår … Han bad mig fylla i uppgifter som saknades. Jag såg ett virrvarr tecken för en vecka sen. Men nu i mitt upphöjda tillstånd av digitalist så har jag lyckats urskilja systemet och känner mig som en hacker som faktiskt kan svara. Litet steg för människan – men jättekliv för mig!

Koder

reportage i tidningen husbil & husvagn

I måndags kom en artikel ut i tidningen husbil & husvagn. Den handlar om mig och mitt val att bo och arbeta till vägs, skriven av Maria Andersson. Det blev en mysig eftermiddag på Djurgården med mycket babbel. Det är fint att möta lyhörda journalister. Man märker direkt om reportern ser intervjun som ett möte och inte en utfrågning – ett samtal.

Klipp ur tidning

dansmålande journalissa

Maria och jag hann prata om många saker, dricka kaffe och käka äppelkaka. När vi kom in på skapandet, fördjupandet och uttrycken sa Maria att hennes målande nog är dansen. I den hittar hon sitt ickeverbala språk. Vi vet båda att man ska vara rädd om det. Den ömma lusten att uttrycka sig med annat än ord. Här kan man förresten läsa artikeln digitalt : TRYCK HÄR

omslag till nyutkommen diktbok

Och nu har Per Nikkanens diktbok kommit ut med min bild på omslaget. Det känns mycket speciellt. Hedrande. Att få gestalta någons samlade tankar. Dikter … Ett omslag är som en öppning in i någons innersta tankar. Jag blev glad och inspirerad.

figurerna styr helt över mina händer

På tisdagen gick jag på långvandring för att hitta in i nästa projekt. Jag blir alltid gripen, besatt av det jag gör. Hinner inte äta, umgås, knappt sova. Det är som om figurerna styr mina händer och för sitt eget liv. Jag har ingen makt eller kontroll om en liten varelse fått själ. Ibland kan den börja äga hela projektet och liksom tycka saker som jag ska måla. Jag tänker en stil men varelsen vill en annan. Det hjälper inte att vara bestämd eller att försöka använda andra färger och former. En viss ton, en rad, en känsla tar oftast över och bilden blir som den blir. Som figuren säger att det ska vara. Jag är bara målare av någons existens.

Bandage hand

fått ett ritveck på pekfingret

Den 3 april ska en sångbok av Desiree Saarela tryckas, med mina bilder. Vi har arbetat med boken i ett halvår, men en överansträngd hand har gjort mitt arbete utdraget. Jag har fått ett ritveck på pekfingret som verkligen bara är där via mitt hantverk. Känns lite exklusivt. Som ett sånt där trådveck gamla inuitkvinnor har på kinden efter långvarigt enträget tvinnande mot kind för att skapa fina trådar av tuggad sentråd. Nu gäller det dock att får samma karaktär på bilderna trots flera veckor mellan målartillfällena. Hela denna vecka är totalfokus på sångmålande för Desirees bok. Och stretching för att klara det! Kika gärna in i Desirees studio: TRYCK HÄR

Eftersom jag är improvisatör när jag målar är det viktigt att arbeta i ett svep. Men då handen blivit överansträngd har jag fått lägga om taktik. Nu är det struktur som gäller. Lyssna på sångerna, strukturera bildflödet. Göra en samlad disposition och måla bakgrunder först. Något jag annars aldrig gör. Men jag gillar nya utmaningar och det är som att bygga ett hus, att bygga en bok. Nu är jag i rum åtta. Sex rum kvar och sju dagar kvar innan tryck.

Planera sångboksmålningar

Jag och Desiree möttes på en sångkurs i Värmlands Finnskogar. Hon sjöng med fin djup stämma och vi fastnade i varandras livsberättelser. Sen dess har vi behållt kontakten. Nu får jag måla hennes sångbok med tillhörande CD. En ära för mig och ett fantastisk samskapande projekt mellan konstformer. Jag får måla en värld av ömma visor speglandes livets gåtor.

Teckning av kvinna som sover i säng på andra våningen

Nu skapar vi med hoppet att handen håller. Så är det med all konst. Klarar foten dansa, rösten sjunga, humöret skämta. Det är skönt att vara vuxen. Har en erfarenhetsryggrad som jag kan luta mig mot. En insikt om att jag brukar klara det mest på något vis. Blir man rädd att det inte går så kommer stress och paralysering. En hand som värker är dock inte lätt att måla med. Men då får stilen läggas om och nya rutiner införas. Äggur som ringer var trettionde minut. Flaxiga promenader och en finurlig handstretch där man lutar sig mot väggen och vandrar med händerna i fyra vädersträck. – Vips, så kan jag måla tio minuter till. Nu sånglyssning, ingefärste och raggsockor. Wooom!

Planera sångbok

Malin Storyteller Logo

Jag har målat så mycket under ett år så jag har fått ett ritveck på pekfingret.

Det är något med sånger i lador

searching for the women´s blues – estonia

Söker Europas Blues
kör öster ut

Hamnar på små vägar
som blir mindre och mindre

Seto singers

Kommer inte bort
hur långt bort jag än är

Är alltid hemma

Bor i min farkost
söker vägen från mitten

Traditionella sångare

Hör sång i lador
sång på höskullar
sång runt eldar

Lyssnar till legender
de sjungna

Estland Setomaa – Nedsaja Village

Vi har kurs i husbilen

Det är som något jag minns
men inte varit med om
i min livstid

Nån annans minne
bekant som om det vore min barndom

mitt saftglas
min pöl

Badande barn

Sånglägret pågick i tre dygn
kurser även i och vid min rullande farkost

Workshop vid husbil

sångläger i min husbil i byn nedsatta östra estland – setomaa

De kom i skrud
kvinnorna

Runobärarna till sångsysterns minne

Kvädessångare Setoma

I gränsland bara 4 kilometer till Ryssland.

Vattenkanna

Överallt sång, skratt och lek

Setodräkt

Och trötta fröknar som nöjt vilade i min trädgård …

Ja, så var det i bygden Nedsaja och så blir det igen när Augusti månen än en gång lyser över eldar, rökbastu och runosånger.

Traditionellt klädd man i Setomaa, Estland

.

Malin Storyteller Logo

Jag reser i Österland – gripen av klangen – ålderdomligheten vävd med det nya. Minnet av urgamla sångord. Dynamisk folklore.